30 januari 2009
Film från herrfinalen i Thun 2008.
14 januari 2009
VW Multivan River Jam 2008 - sommarnostalgi
Del 1:
Del 2:
01 januari 2009
Vad är freestylepaddling?
Freestyle går ut på att med kajak surfa en våg i forsen och göra olika trick. Tävlingsåken är 45 sekunder och domare ger poäng. Målet är att göra så många varierade trick som möjligt under åket, ju högre upp från vattenytan, och ju mer man vänder kajaken desto högre poäng. En freestylekajak är oftast gjord av plast, har platt botten och är optimerad för att surfa och flyga upp ur vattnet. Därför är de så korta, omkring 180 cm. Det finns ett Svenskt landslag i freestyle.
Se Freestyle på film:
Slalom går ut på att så snabbt som möjliga paddla mellan portar ner för en fors. Slår man i en port får man 2 sekunder i tidstillägg och en missad port ger 50 sekunder i tillägg. Ett åk tar omkring 90 sekunder. Antalet portar är mellan 18 och 25. Sex av dessa är så kallade uppströmsportar som tas mot strömmen. En slalomkajak är oftast tillverkad av kol- eller glasfiber för att hålla vikten nere. Kajaken är designad för att vara lättmanövrerad, snabb och måste vara minst 350 cm lång. Det finns ett Svenskt landslag i kanotslalom.
Störtlopp går ut på att paddla nedströms en fors så fort som möjligt. Det finns två grenar: Klassiskt: Upp till 30 minuter och endast ett åk.
Sprint: från 30 sekunder upp till 2 minuter och två åk där tiderna slås ihop.
Svårigheten ligger i att hitta den optimala vägen ner för forsen, där vattnet går som snabbast och hålla linjen genom hela loppet. En störtloppskajak är tillverkad av kol- eller glasfiber och är förhållandevis lång, 450 cm.
Kajakcross är den yngsta forspaddlingsgrenen. I slagtåliga creeking-kajaker tävlar man i heat, 4-6 personer i varje heat. De två snabbaste går vidare till nästa omgång tills segraren kan utses. Detta är en actionfylld tävlingsform som passar alla forspaddlare. En kajakcrossbana är enkel, ibland använder man endast forsens naturliga hinder, ibland lägger man till en eller flera portar.
Se Kajakcross på film:
Creeking är den mer extrema formen av forspaddling. Men en bullig och rund kajak av plast paddlar man branta vattendrag, vattenfall och stora forsar. Kajakens form är optimerad för att inte fastna och ligga ovan vattnet. Creeking har ofta inslag av expedition, där man inte sällan får bära sin kajak genom oländig terräng för att nå de orörda, stora och vilda forsarna. Inom utförspaddlingen är säkerheten otroligt viktig och alla som sysslar med denna form av paddling bör vara erfarna och välutbildade inom säkerhet. Ofta paddlar man längre turer, ibland med övernattningar.
Fripaddling är den vanligaste formen av forspaddling. De allra flesta som paddlar fors i Sverige gör det för höga nöjest skull. Friheten, äventyret och adrenalinet. Paddling i allroundkajaker eller freestylekajaker av plast är vanligast. Oftast i enklare, lättillgängliga forsar där säkerheten är mycket god.
Information om VM 2009
Sverige kommer representeras av:
K1 Dam Senior: Maria Lindgren (UTTAGEN)
K1 Dam Senior: Vakant
K1 Dam Senior: Vakant
K1 Herr senior: Mats Wålstedt (UTTAGEN)
K1 Herr senior: Tomas Rundgren (UTTAGEN)
K1 Herr senior: Marcus Junkka
K1 Herr senior: David Sandberg
K1 Herr senior: Anton Immler
K1 Herr junior: Vakant
K1 Herr junior: Vakant
K1 Herr junior: Vakant
Förbundskapten: Erik Westberg
Det är endast de uttagna kanotisterna som kommer få ekonomiskt stöd. Utöver denna trupp har Sverige ytterligare 2 platser i damklassen, 3 herrseniorer och 3 herrjuniorer. Självklart vill vi försöka fylla dessa platser. I första hand har de högst rankade i Sverigecupen tillträde, därefter först till kvarn.
Anton Immler har företräde till en av reservplatserna i herrsenior, detta tack vare framskjuten placering under världscupfinalen i Thun 2008. På grund av utlandsboende har han inte möjlighet att tävla i uttagningstävlingarna. Om Anton kommer delta är inte klart i dagsläget, om han åker gör han självklart det på egen bekostnad.
Maria Lindgren är direktkvalad till både landslag och VM tack vara bra internationella resultat 2008 och kommer därför tävla mot herrseniorerna i Sverigecupen.
Vill du tävla på VM?
Anmäl ditt intresse till Erik Westberg. Om inte intresse finns från de högst rankade i Sverigecupen är det först till kvarn som gäller.
Resa
Vi kommer resa med bil.
Avresa från mellansverige eftermiddagen den 21:a aug. Till uppsamlingsplatsen tar man sig för egen maskin och kostnad.
Avfärd från Thun efter finalerna är klara kl 17:00 söndagen den 6:e september. Ankomst till Sverige sent på måndag den 7:e efter härliga 200 mil i bil.
Boende
Vi kommer bo på Herberge Sur Schadau.
Boka boende gör man här:
Daniel Bachofner
Tel. +41 33 225 90 04
daniel.bachofner@thunersee.ch
Boende och resa för den uttagna truppen görs av Erik Westberg. Övriga tävlande ansvarar och betalar själva för resa och boende.
Länk till VM-hemsidan:
ICF Thun 2009
Kalender 2011
Augusti 2011
Nordiska Mästerskapen, Dala-Floda Sverige.
Uttagningsprinciper
Uttagning till landslaget görs genom svenska freestylecupen. Inför säsongen 2009 planeras tre deltävlingar varav alla räknas. Information om rankingsystemet och resultat från Sverigecupen finns på: Kanot.com
Från och med sista sverigecupen har vi alltså en uppdaterad landslagstrupp. Detta lag gäller tills Sverigecupen startar igen kommande år.
Landslaget får ekomoniskt stöd från Svenska Kanotförbundet. Största delen av Landslagets budget går till träningsläger för de aktiva och en stor del läggs på att tävla på mästerskap. Landslagets främsta uppgift är att ta medaljer på internationella mästerskap. Genom att kvala till landslaget får den aktive bra möjlighet till träning, bättre expertis och förhoppningsvis bästa möjliga förutsättning för att bli en av världens bästa freestylepaddlare.
Bredd och utveckling är i huvudsak freestylekommitténs ansvar. I den mån det är möjligt ska givetvis de landslagsaktiva hjälpa till att höja nivån på svensk freestylepaddling genom kliniker och breddarrangemang.
SM
Svenska mästerskapen har egentligen ingenting med landslaget att göra. Vissa år har SM ingått som en del i Sverigecupen och därmed varit uttagningsgrundande för Landslaget. Men i normala fall är SM fristående och syftar endast till att utse den för tillfället bäste Svenska paddlaren.
Europacup
I de allra flesta fall har vi fri kvot till EC, dvs, vi får skicka så många deltagare vi vill. Europacupen går vartannat år och har lägre status än EM, men mycket högre än SC. Ännu så länge är inte EC-deltagande ett krav för landslaget. EC är ett ypperligt tillfälle att få bra erfarenhet och rutin av tävlingar utanför Sverige.
EM
Kval sker genom sverigecupen, observera att landslagstrupp inte är samma sak som EM-trupp. Av ekonomiska skäl kan vi inte alltid skicka så många deltagare som vi har platser till, och de vi skickar måste ha en realistisk chans att ta en framskjuten placering. EM går vart annat år.
Världscup
Det har hittills endast genomförts två världscuper. Eftersom intresset varit lägre än antalet platser har ingen kval-procedur varit nödvändig, men om så är fallet kommer SC-ranking att vara grundande. VC är ett ypperligt tillfälle att få bra erfarenhet och rutin av tävlingar utanför Sverige.
VM
Landslagets viktigaste evenemang. VM hålls vartannat år. 2009 i Schweiz och 2011 i Tyskland. Ur landslaget plockas en VM-trupp, budgeten är snäv och de som deltar måste ha en chans att placera sig bra.
Här finns utförlig information om VM
Uttagning 2009
Landslaget kvalar genom Sverigecupen.
SC1 - Ljusdal, 9-10 maj
SC2 - Åre, 21-24 maj (INSTÄLLT p.ga. lågt vatten)
SC3 - Åmsele, 13 juni
Extrainsatt uttagningstävling i Paltvalsen, 14 juni
Landslaget 2009 kommer bestå av 1 damsenior och 3 herrseniorer.
Juniorer
Nytt för i år är att inte ta in några juniorer i landslaget. Tävlingsnivån på de få juniorer som finns är tyvärr för låg jämfört med andra länders juniorer och våra egna seniorer. Landslaget tillsammans med freestylekommittén måste göra allt för att höja nivån på juniorerna och nyrekrytera.
Damer
Precis som juniorerna så lider damklassen av låg poängnivå på tävlingar. Maria Lindgren är genom sina mycket goda resultat 2008 direktkvalad till landslaget och VM 2009 och kommer tävla tillsammans med herrseniorera i SC för bättre sparring.
OM juniorer eller damer visar en oväntat hög poängnivå under Sverigecupen står självklart dörren öppen och även en plats i landslaget för den bästa damen respektive junioren.
2009-04-01
Erik Westberg Förbundskapten
Redigerat 2009-06-95