21 november 2007

Mats Wålstedt sensationell vinnare av Himalayan Whitewater Challenge


Text: Erik Westberg
En av de riktigt stora internationella forspaddlingstävlingarna, Himalayan Whitewater Challenge gick av stapeln i Bhote Khosi, Nepal den gångna helgen. Detta är en kombinerad tävling med extremslalom, freestyle och störtlopp. De tävlande måste använda samma kajak genom hela tävlingen, något som man sällan annars gör, då kajakerna för de olika grenarna är mycket specialiserade. Mats Wålstedt från Dala-Floda fanns på plats med några vänner och trots magsjuka och jetlag lyckades han hålla tävlingsnerverna under kontroll och kamma hem totalsegern.

- Även om jag spydde första morgonen innan tävlingen så lyckades jag få till en tredjeplats i extremslalomen. Efter det gick det på räls och jag gick och vann freestylen och riverracet. Därmed också totalen! Inte sa dumt faktiskt... Trodde ett tag att jag skulle vinna en flygtur över Everest men jag slapp undan det. Säger den otroligt flygrädde dalmasen via E-mail efter tävlingen.

Mats landslagskamrat Lars Larsson ställde upp i samma tävling i Nepal för två år sedan och lyckades då vinna den internationella klassen. Han kommenterar tävlingen så här:
– Jag är egentligen inte speciellt förvånad över att Mats vann. Han har som ingen annan i Sverige i år satsat stenhårt på att tävla i alla olika forsdiscipliner inklusive slätvatten. Den här tävlingen är oerhört tuff och krävande, det räcker inte att vara en duktig freestylepaddlare eller snabb på distans. Du måste vara en komplett paddlare och behärska alla forspaddlingens moment. Det här är ett bevis på att Mats ansträngningar har lönat sig och jag är djupt imponerad av hans prestation, den förtjänar all respekt, säger Lars

- I mitt bästa åk cartwheelade jag i minivalsar på toppen och satte sen min livs kickflip i storvågen och wave-wheelade sedan in i valsen. Landade perfekt i valsen for att gå på loop men kraånglade till det lite i mellan. Lite synd for det var ett klockrent combo. Det gav mig 270 poäng i alla fall och tvåan låg på runt 90 tror jag. Inget jag kan svära på men skoj var det i alla fall. Säger Mats om freestyletävlingen.

Mats jagar hundradelar i forsen.


En framåtloop under freestyletävlingen.

Inga kommentarer:

 
kayak session