10 juli 2009

Nordiska Mästerskapen 2009

Som ni säkert redan vet gick det Nordiska Mästerskapet av stapel i Sjoa, Norge förra veckan. Givetvis var det Svenska laget representerat; Maria Lindgren, Tomas Rundgren, Mats Wålstedt och Kapter Erik Westberg fanns på plats. Den ursprungliga planen var att hålla tävlingen på den forna EM-vågen i Skjåk men dessvärre steg vattnet lavinartat dagarna innan tävlingen så tillställningen flyttades istället till Sjoaområdet.

I Sjoa finns enormt mycket paddling och därav ett helt gäng vågor att välja mellan. Vi spenderade mycket tid längs Sjoa normaltur där vi fann bra träning inför tävlingen. Som så ofta bestämdes den definitiva tävlingsplatsen först på tävlingsdagen. Detta gör det givetvis svårt att föreberedda sig men det är sånt man får räkna med. Tävlingen kom att hållas på vid en liten hård vals vid namn Bubble machine nedströms den klassiska Åmot-sträckan.

Vi såg till att få lite träning under morgonen innan tävlingen. Valsen var som sagt hård, "sugig" och svår att fullfölja trick i även om det mesta var möjligt.

På plats fanns en förvånansvärt liten skala seniorpaddlare och en förvånansvärt stor skara juniorpaddlare. Genom projektet Youngboaters har Norskarna med Mariann Saether i spetsen dragit ihop ett stort gäng och härligt gäng unga paddlare som imponerade rejält under tävlingen.

Trots detta var det den finska juniorduon som tog topplaceringarna i juniorklassen förr herrar, Jusso Karttunen vann följt av Teemu Valiahdet och norrmannen Torbjörn Flaa.

Juniorklassen för damer dominerades helt av Norska ny tillskott och vinnare blev Tora Heggem som lyckades med konststycket att sätta en fin Airloop och strax därefter simma efter en rejäl "thrashing" i Bubbelmaskingen.

Damklassen vann inte helt oväntat av hemmafavoriten Mariann Sæther följt av Lowry Davies (UK) och Satu Vanska-Westgarth. Vår egen storpaddlare Maria hadde inte riktigt turen med sig och slutade på en fjärdeplats.

Finalen i herrklassen var en spännande historia med två Svenska paddlare, nämligen Mats Wålstedt och något oväntat Erik Westberg. Med i finalen fanns även stjärnskottet Tyler Curtis och finlans stolthet Mikael Lantto. Efter tre ronder stod det klart att vi skulle få nöjja oss med en pallplats. Tyler Curtis tog lätt hem segern före Lantto och Wålstedt. Erik slutade på 5:e plats.

Tävlingen var välorganiserad och deltagandet var relativt stort. Vi tackar de Norska arrangörerna och hoppas att det var ett av många framtida NM. Kanske är det Sveriges tur att stå som arrangörer nästa år?















Inga kommentarer:

 
kayak session