28 juli 2009

Succéläger inför VM





Dennis Newton


Mats Wålstedt


Tomas Rundgren


David Sandberg



Maria Lindgren


Mats Johansson


Erik Westberg


Text: David Sandberg, Foto: Erik Westberg, David Sandberg och Tomas Rundgren.

I söndags avslutades VM-lägret efter en knapp veckas stenhård träning på kärringvågen i Björbo. På grund av det ymmniga regnandet höll sig vattenflödet på en konstant hög nivå vilket gjorde kärringvågen stor och grön med lite skum på toppen. På plats var Maria Lindgren, Mats Wålstedt, Tomas Rundgren, David Sandberg, Erik Westberg samt vår inlånade coach från England, Dennis Newton.

Eftersom jag (David), skall åka med till VM i Thun fick jag även
möjlighet att vara med på detta träningsläger. Det skulle visa sig att det inte var något jag behövde ångra! Alla körde mycket bra och det var grymt kul att se hur alla utvecklade sin repertoar av freestyle-trick. Dennis kunde, förutom med sin aldrig sinande källa av tekniska tips, även bistå med inspiration att bryta ny mark i skogen av trick.

Under lägret har alla utvecklats snabbt och trick som har övats på är bland annat clean blunt, back blunt, back panam, flip turn och helix för att nämna några. Vi fick även se en del pistol flips och KYs (en combo som börjar med en blunt och avslutas med en pistol flip), men på grund av att kärringvågen inte erbjuder något bakvatten som man kan paddla upp i krävs en del extra commitment för att testa dom trick där man blir helt inverterad och risken för att åka av vågen är större.

Något som Dennis använde sig flitigt av i sin coaching var träning på plattvatten. När man skall lära in ett nytt trick kan det hjälpa
otroligt mycket att i möjligaste mån ha försökt efterlikna tricket
under kontrollerade förhållanden. Om den nya rörlsen känns hyfsat naturlig är det betydligt lättare att ta den nya tekniken och tillämpa den på en stor grön våg.

Assisterande förbundskapten Mats Johansson gjorde oss sällskap under de sista dagarna på lägret. Under dessa dagar fokuserade han på att inspirera laget till lite old-school-moves och vi fick bland annat se ett utmärkt exempel på den klassiska gitarren utföras på kärringvågen.

När det var dags för summering och utvärdering kunde vi tillsammans konstatera att detta förmodligen var det bästa träningsläger freestylelandslaget någonsin haft. Allt stämde perfekt, vattenförhållanden, boende, mat, resor. Ett riktigt lyft både för aktiva och ledare.

Härnäst väntar Fors-SM i Björbo/Dala-Floda 7-9 augusti, därefter bär det av mot VM den 21:a augusti.

Vill du få samma känsla som vi hade på vågen? Veckans soundtrack finns här: Spotify

Här kan du se mer av Marias paddling.
Här kan du se mer av Mats paddling.

Dennis Bloggar om lägret: Sweetwater
Film från fredagen:

Inga kommentarer:

 
kayak session