30 mars 2009

Sverigecup 1 i Störtlopp

Text och foto: Tomas Rundgren

Söndagen den 29 mars anordnades den första deltävlingen i kanotstörtlopp. På grund av den sena våren var man tvungen att flytta tävlingen från Gävle till Hosjöholmen i Falun. Freestylelandslaget var representerad av Mats Wålstedt och mig, Tomas Rundgren. Tävlingen var en Sprint, d.v.s. 2 åk ned för en 400 m lång fors. Själva forsen var inte speciellt svår, en klass 2 fors, men det var relativt svårt att hitta den optimala linjen för alla virvlar som skapades av bottenstrukturen.

Alla visste vi att det skulle bli en hård kamp om segern mellan mig, Mats, Bo-Markus Lidström och Erik Garmo från Falun. Efter första åket var det så jämt det kunde bli. Jag och Bo-Markus delade ledningen på 50 sek, tätt skuggad av Erik på 51 och Mats på 53 sekunder. Till andra åket var alla laddade på seger. Själv så tyckte jag att min linje inte varit perfekt, samt att jag missbedömt målets placering och slutat paddla för tidigt (var inte så tydligt utmärkt), så någon sekund borde man kunna kapa. När väl starten gick var det bara att ösa för fullt, Prickade linjen bättre denna gång och paddlade hela vägen in i mål, var dock lite trött på slutet så tappade en del tid där. 49 sek var min tid, Bo-Markus hade även han samma tid vilket gjorde att vi delade på segern, Mats paddlade 50 sek men tyvärr räckte detta bara till en 4 plats eftersom Erik återigen gick i mål på 51 sek och därmed kom 3:a.

Som sammanfattning så kan man bara säga att det var en riktigt rolig och trevlig tävling. Synd att inte fler har upptäckt denna ädla sport Störtlopp, totalt var det 9 personer som startade.

Nu är det bara hem och ladda. Jag har nämligen revansch att utkräva på ett antal slalompaddlare nästa helg i Uppsala. Kvarncrossen avgörs nämligen där på söndag den 5:e mars och jag lyckades ju inte så bra i Nyköping förra helgen.


Resultat Sverigecup 1, Störtlopp
Herrar senior
1 Tomas Rundgren KGP 99,0
1 Bo-Marcus Lidström FKK 99,0
3 Erik Garmo FKK 101,1
4 Mats Wåhlstedt FFF 102,8
5 Denis Anic VKK 120,0
6 Andreas Blixt FKK 123,9
7 Jonas Friedel VKK 124,0

Falu Kanotklubb



23 mars 2009

Slalomdominans i första kajakcrosstävlingen

Text: Erik Westberg & Mats Wålstedt. Foto: Malin Lindvall


I och med helgens kajakcrosstävling i Nyköping är forspaddlingssäsongen äntligen igång! Freestylelandslaget representerades av Tomas och Mats.

Så här skriver Mats på sin blogg:
- Jag tog mig vidare från kvartsfinalen med en andra plats och fick dela semifinalheat med bl.a. Tomas Rundgren och Fredrik Wahlén, minst sagt värdiga motståndare med andra ord, men det gick bra. Jag lyckades tackla Fredrik som tog ledningen efter starten och hängde på så vis med genom första uppströmmaren för att sedan, tack vare Tomas, ta ledning i andra uppströmmaren. Jag tog mig över mållinjen i ledning och gick på så vis vidare till final.

Vad hände i finalen?
- Jag fick möta Fredrik Wahlen, Tommy Mörtberg och Patrik Spathon - tre av Sveriges bästa slalompaddlare. Starten gick ok men strax därefter krånglade det till sig och jag hamnade efter, i andra porten däremot tog jag igen lite och i tredje blev det kaos. Jag siktade på innerkurvan men gick aningen för tight och när jag kom ut i strömmen igen ledde jag men var ganska säker på att det inte var rätt. Jag kom visserligen bra i porten till att börja med men svängde sen ut för tidigt och missade därför porten. Slutade 4:a efter att portdommaren diskat mig. Men det var en ärlig och bra fight, så jag är inte ledsen för det.

Fruktansvärt roligt med kajakcross trots ynklig klass II fors och en handfull mottävlande. Ser fram emot Kvarncrossen!




Resultat SKCC 1 Nyköping:
1 Fredrik Wahlén
2 Tommy Mörtberg
3 Patrik Spathon
4 Mats Wålstedt
5 Tomas Rundgren
6 Jonas Fager
7 Erik Holmer
8 Henrik Westerberg
9 Christopher Graae
Dam Senior
1 Sanna Wahlén
2 Kristina Engdahl
3 Jessika Olofsson

21 mars 2009

ICF Thun 2009


Hemsidan uppdaterad, nu med bland annat Athletes info. Svenska freestylelandslaget kommer finnas på plats 22 augusti till 6 september. Vilka som kvalar återstår att se efter avslutad Sverigecup.

ICF Thun 2009

20 mars 2009

Maria paddlar för Werner

Text: Erik Westberg, Foto: Dan Lindberg

Maria Lindgren kommer från och med denna säsong att ingått ett samarbete med Werner paddles och paddlepoint.se. Hon kommer att paddla med Werners paddlar och ansvara för demopaddlar för den som är intresserad av att prova Werners paddlar.

- Jag har paddlat med Werners paddlar i flera år och det är mina absoluta favoriter, inte bara i stora forsar utan de är mycket bra till freetylebåten också. Så det känns jättekul att kunna inleda ett samarbete med Paddle Point, jag tror vi kommer ha bra nytta av varandra säger Maria.

Mer om Maria: marialindgren.com

13 mars 2009

Europacup 2009


Här är datum för europacuperna 2009:

12-14 June Plattling (GER)
19-21 June Bratislava (SVK)
26-28 June Lienz (AUT)
25-27 September Zoetermeer (NED)
Obs! Uppdaterade datum 2009-03-17.

Är du intresserad av att tävla i EC? hör av dig till mig asap, så kan vi försöka samordna de som vill åka. Första tävlingen krockar med SC3, om du vill åka på den och ändå vill vara hemma för att tävla och kvala till landslaget så hör av dig så får vi tänka ut en lösning. Självklart är det mer meriterande att tävla i Europacup än Sverigecup, speciellt om man gör det bra!
Sista tävlingen ligger strax efter VM, så mitt förslag är att man försöker ta den på väg hem från VM om intresset finns!

Hör av dig om du är intresserad av att tävla utomlands i sommar!
/Erik
070 495 30 51
info(a)erikwestberg.se

04 mars 2009

Tomas åker Vasaloppet

Text och foto: Tomas Rundgren. Bilder från träningspass i Ainiovaara.

Redan kvällen innan start visste jag att det skulle bli en tung dag i spåret. Detta efter att läst aftonbladets horoskop för Stenbocken.

”En ganska lat söndag passar dig bäst. Stillsamma samtal, läsning och pyssel passar fint för dagen”

Med tanke på att jag hade varit sjuk sista månaden så började jag tycka att de kanske hade rätt. Annars hade vintern varit bra med tidig skidpremiär, kanonläger i Ramundberget i början av december, bra förhållanden för skidåkning hela december i Dalarna och en kanonbra jul hemma i Övertorneå. Fick även en otroligt bra resa till Italien och Marcialonga i slutet av januari där kroppen kändes riktigt bra men skidorna ville inte glida som alla andras. Tog mig igenom Marcialonga i alla fall på ca 4,5 timmar. Väl hemma därifrån började problemen. Förkylning i nästan 1 månad där jag tappade rösten i 2 veckor. Det är ingen bra uppladdning inför vasaloppet.

Efter lite velande bestämde jag mig i alla fall för att åka, så på söndamorgonen stod jag på startlinjen tillsammans med 13873 andra skidsugna löpare. Starten gick bra, inte snabbt men stod heller aldrig stilla, var uppe på toppen av backen efter 28 min, och till Smågan på 54 min. Det kändes ganska bra fram till 2 mil, sen började problemen. Mellan 2-5 mil var det en enda plåga där tanken om att bryta behandlades både en och två gånger i min hjärna. I Evertsberg hände dock nått, kroppen började piggna till lite. Så då var det bara att kämpa sig vidare mot mål.

Jag fullföljde loppet på 6.30.19 och placerade mig som 3477:e man. Nöjd att komma i mål, men resultatet är jag långt ifrån nöjd med. Hade dock inte förväntat mig något mer av dagen med tanke på förberedelserna. Så här med facit i hand så kan jag bara konstatera att men skulle ha följt Horoskopet.

Andra forspaddlare som också åkte Vasaloppet 2009:
Magnus Holmer tid: 05:02 placering: 493
Patrik Svensson tid: 06:27 placering: 3385
Tomas Rundgren tid: 06:30 placering: 3477
Lars Larsson tid: 07:07 placering: 4951
Mårten Hellberg tid: 07:18 placering: 5421

Missat någon? Maila Erik!

www.vasaloppet.se
 
kayak session