03 maj 2007

Pressmeddelande: Svenskar surfade en av världens största vågor på VM i Kanada

2007-05-02
Idag avgjordes VM-kvalet för seniorherrar i forspaddlingsgrenen freestyle på Ottawafloden i Kanada. Aldrig tidigare har VM avgjorts på en så stor och brutal våg. Årets tävlingsvåg är en av världens största och mest omtalade - den kallas Bussätaren. Som namnet antyder är den stor nog att sluka en hel buss.

- Äntligen får vi ett VM på en riktigt stor våg av världsklass. Det möjliggör trick som vi aldrig tidigare har sett i tävlingssammanhang och sätter en helt ny standard för sporten. Detta är en milstolpe för freestylepaddling. Trots att det inte gick så bra i tävlingen var det otroligt häftigt och en oslagbar känsla att surfa Bussätaren, säger Lars Larsson.

Kanada upplevt sin sämsta vinter i mannaminne och vattennivåerna i Ottawafloden har inte varit så låga på 50 år. Genom gott samarbete med kraftbolagen, som reglerar floden kunde tävlingen ändå genomföras tack vare extra påsläpp av vatten under tävlingsdagarna. Men vattnet räckte inte till den planerade träningen dagarna innan VM.

Konkurrensen i kvalet var stenhård och inte helt oväntat dominerade de nordamerikanska paddlarna, med två hemmapaddlare i topp. För svenskarna gjorde den uteblivna träningen och det faktum att de aldrig tidigare tävlat på en så stor våg att uppgiften blev övermäktig. Mats Wålstedt och Lars Larsson körde bort sig medan Anton Immler levererade ett starkt första åk, men missade i de resterande och slutade på 42:a plats.

- Hade jag kört som jag gjorde på träningen hade jag kommit vidare till kvartsfinal med god marginal. Det är tråkigt att man inte får till det när det verkligen gäller. Jag känner att jag har kapacitet, men vågen var verkligen svår, säger Anton Immler.

Fler än svenskarna hade problem med vågen. Den segertippade favoriten, storvågsexperten Steve Fisher från Sydafrika blev liksom svenskarna utslagen i kvalet och slutade på 25:e plats.

- Trots att den ser stor ut från land och på bild, är den i verkligheten ännu större. När man sitter i kajaken längst ned i vågdalen med en flera meter hög, massiv vägg av pulserande vatten bakom sig är man inte så kaxig, säger Mats Wålstedt från Dala-Floda.

I morgon torsdag avgörs damernas och juniorherrarnas VM-kval. Sverige representeras av Maria Lindgren, Isak Öhrström och Mikael Ekström.

Inga kommentarer:

 
kayak session