28 juli 2008

Freestyle EM 2008 - summering

(Fotoalbum från EM finns här: Facebook)

Dags för avslutningen på EM, finalerna. Squirt, OC1, Ws Junior, Ms Junior, C1, Ws Senior och Ms Senior. Många finaler blir det under ett mästerskap.
Eftersom det är europeiska reglerna som fortfarande gäller användes utslagsfinaler. Alla fem finalister kör varsit åk, lägst poäng åker ut. Omvänd startordning, ny omgång osv. Tills det endast är två pers kvar, som fightas om guldet. Mycket nerver och ingen marginal att göra misstag.

Kapten Sweden fick rycka in och hjälpa till med speekerjobbet för den engelsktalande publiken. Från sekretariatet hade jag mycket bra uppsyn över poängen och det magnefika dataprogrammet som skötte alla poäng. Juniordamerna imponerade inte det minsta, jag tror inte det förekom en enda blunt i hela finalen. Jämför med VM-finalen på Buss Eater var detta skamligt dåligt. Men jag antar att det går i vågor, tjerna som körde idag var unga och har mycket att lära. Tyskland före England.

Juniorherrarna däremot ska man passa sig för! I andra omgången körde Maxime Renault tävlingens bästa åk med vansinniga 650 poäng! Nivån var mycket hög i hela finalen och tyvärr så förlorade Maxime segern med knapp marginal till sin landsman Sebastien. Dubbelt franskt i topp och sedan England.

Damseniorerna körde bra, förhandstippade Nina Halasova fick nöja sig med tredjeplatsen. Kampen om guldet kom att stå mellan Hollänskan Querine Wegman och Brittiska Flie Jarvie. Wegman räckte inte hela vägen och med knapp marginal gick guldet till England.

Herrseniorernas final var stjärnspäckad. En av favoriterna, Hollänska Kasper van Kalmtauth körde bort sig totalt och flushade tidigt i åket. Slutade därmed femma. Vår egen favorit, finnen Toumas Kuoronen åkte ut härnäst och blev därmed fyra. Peter Csonka tog ledningen efter andra omgången, men Dumolin tog snabbt tillbaks den i tredje omgången när han öppnade med ett superstabilt entrymove 2 och därefter cleanspin, superclean, högerblunt, vänster backblunt, clean högerblunt, clean backblunt, loop loop, felix, McNasty, space godzilla.
Csonka fick se sig besegrad av fransmännen och slutade trea och precis som i herrjuniorernas final blev det en fransk kamp om guldet. Bägge två körde usla åk, men Dumolline gick ändå bäst och kan därmed fortsätta att titulera sig som regerande europamästare. Nästa EM avgörs om två år, ingen vet var, men Sverige har lämnat in en ansökan om att få arrangera!

Medaljligan:
Frankrike: 2 guld, 2 silver, 1 brons
Storbrittanien: 2 guld, 1 silver, 1 brons
Spanien 1 silver
Slovakien: 2 Brons

Summa summarum är att Frankrike är just nu absolut bäst i herrar senior och junior. Britterna har bättre spridning och Spanien är bara bra i C1-grenar. 100% av det Slovakiska laget var på prispallen. (Peter och Nina)

Har uppdaterat länken till officiella EM-hemsidan i menyn till höger. Där finns alla resultat.


FILM: Men´s Senior C1 - Final


FILM: Men´s Senior K1 - Final


Film: Women´s Senior K1 - Final




Film: Women´s Junior K1 - Final



Film: Men´s Senior OC1 - Final



K1 - Herrar junior


K1 - Damer senior

C1 - Herrar senior

Mathie Dumoline vinnare K1 - herrar senior

Inga kommentarer:

 
kayak session