08 september 2013

Pressmeddelande: Max Karlsson tar medalj på VM i squirt

2013-09-08

Idag avgjordes VM-finalen i squirt för herrar i Nantahala Gorge, USA. Max Karlsson, 16 år, tar Sveriges första medalj någonsin på ett VM i freestylepaddling. Det är också första gången en svensk tar sig till final i ett VM och ställer upp i klassen squirt. Max hade som mål att vara bland de tio bästa och därmed ta sig till semifinal men efter kvalet och en överraskande fjärdeplats höjdes förhoppningarna och målet blev istället att ta sig till final. 

Max är relativt ny i squirt då detta världsmästerskap är den första internationella tävling han ställer upp i grenen. Max har hela tiden lyft sin paddling till nya nivåer under hela tävlingen. Från kvalet tog han sig som fjärde man med en total poäng på 841 poäng från sina två åk. Under finalen tilldelade domarna Max 860 poäng i sitt bästa åk, vilket räckte till en tredjeplats. Värt att notera är att det enbart finns två klasser; en för herrar och en för damer. Det betyder att både juniorer och seniorer tävlar tillsammans i samma klass.

Foto: NOC (www.freestylekayaking2013.com/blog)

I grenen squirt så gäller det att utföra olika trick där kajaken roteras vertikalt runt paddlaren. Man använder sig av kajaker med väldigt låg volym vilket tillåter paddlaren utföra så kallade "Mystery move". Mystery move är ett trick där paddlaren använder sig av vattenströmmarna och på så sätt tvingar ner kajaken och paddlaren att helt försvinna under vatten.

Foto: Privat

Fullständiga resultat från finalen hittar du här!

Inga kommentarer:

 
kayak session